Betere kaartjes

Inmiddels ontwerp ik al zo’n 9 jaar geboortekaartjes. Tijd om eens terug te kijken en te reflecteren.

Het valt mij op dat ik de kaartjes waar ik meer vrijheid heb ervaren, bijna altijd beter vind. Dat zal je nu dan ook nadrukkelijker in mijn vragenlijst zien staan.

In de loop van de tijd vroegen ouders vaak om wat meer aandacht aan de achtergrond te besteden. Waar ik vroeger veel wit liet hebben de kaartjes nu vaker een achtergrondkleur of gras o.i.d. bij de voeten van de dieren. Qua materiaalgebruik ben ik gestopt met Oost-Indische inkt (behalve dan wanneer ouders in het verleden die stijl op een geboortekaartje hadden en dat nu weer willen). Er was een naambordje van Manuel met vogels, die veel mensen aansprak. Maar ik merkte dat ik de kaartjes al snel stijf vond worden met zo’n lijn er om. Alleen het kaartje van Yael is qua vrijheid wat dat betreft wel geslaagd.

Ik kwam er ook achter dat ik kaartjes van Toon Tellegen wat eigenwijzer uit wil werken dan ik tot nu toe heb gedaan. Zoiets als dit: https://www.wit-wonder.nl/portfolio/1614-geboortekaartje-blij-en-omkijkende-krokodillen-neutraal/. Dus ga ik vanaf nu (oktober 2020) toch wat meer mijn professionele mening laten gelden, zodat ze nog beter worden.

Op de kunstacademie heb ik eigenlijk best weinig over lettertypes en typografie geleerd. We hadden wel een vak typografie. Dat was wel heel leuk. Maar de ontwerpprincipes leerden we nauwelijks (tijdens mijn hele academietijd heb ik tamelijk weinig principes en technieken geleerd, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken). Dus de laatste weken ben ik een beetje in het wereldje van de typografie gedoken. Helemaal verkeerd deed ik het overigens niet. Maar ik denk/ hoop, dat het nu nog beter is.

Al een aantal jaar ga ik op dinsdagavond naar het kunstlokaal Deventer. Daar merk ik dat ik me artistiek erg aan het ontwikkelen ben. Ik ben bezig met een website om het werk dat ik daar maak ook met de wereld te delen (en te verkopen). Maar de lessen die ik daar leer pas ik ook zeker toe op mijn kaartje. Ook heb ik onlangs een nieuwe scanner aangeschaft. Hopelijk kunnen jullie alle verbeteringen terug (gaan) zien in de kaartjes.